De crisis rond Oekraïne heeft weinig impact op de internationale financiële markten, anders dan op Oekraïne zelf en ook Rusland.
Dat constateerde bestuurslid Erkki Liikanen van de Europese Centrale Bank (ECB) zaterdag in een vraaggesprek met de Finse televisie.
,,Voor internationale, Europese financiële markten, zijn de gevolgen tot nu toe niet groot. De impact voor Oekraïne is erg groot, voor Rusland groot, maar gemiddeld genomen zijn de gevolgen internationaal gezien beperkt gebleven”, aldus Liikanen.
VS spaart bedrijfsleven bij sancties
Bij het instellen van sancties tegen Rusland door de Verenigde Staten is geprobeerd het Amerikaanse bedrijfsleven te sparen, meldden hoge Amerikaanse functionarissen zaterdag tegen persbureau Reuters.
De strafmaatregelen dienden om de mensen rond de Russische president Vladimir Poetin te treffen, zonder een tegenreactie uit te lokken tegen Amerikaanse bedrijven. De mogelijkheid dat Rusland zou kunnen terugslaan ,,hielp ons vorm te geven aan de discussie over gepaste sancties”, zei een functionaris op voorwaarde van anonimiteit.
De Verenigde Staten stelden de sancties afgelopen week in tegen Russische en Oekraïense functionarissen die betrokken zijn bij de Russische inmenging op de Krim. Ze mogen onder meer de VS niet meer in en hun tegoeden worden bevroren.
Het Kremlin had laten weten terug te slaan bij ,,iedere vijandige maatregel'' en voegde de daad bij het woord. Rusland reageerde met vergelijkbare strafmaatregelen tegen Amerikaanse politici, zoals senator John McCain en voorzitter John Boehner van het Huis van Afgevaardigden.
EU houdt het bij sancties tegen personen
De Europese Unie heeft vrijdag wegens de Krim-crisis het aantal mensen tegen wie sancties worden uitgevaardigd, uitgebreid met enkele vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin. Dat blijkt uit een besluit van de EU dat het persbureau DPA heeft ingezien. Er zijn 12 namen aan de lijst toegevoegd, die nu in totaal 33 personen telt.
De nieuwe namen zijn onder anderen die van de voorzitter van de Russische Eerste Kamer, Valentina Matvijenko, en de tweede man in de regering, Dmitri Rogosin.
Ook zijn de voorzitter van de Russische Tweede Kamer, Sergej Narisjkin, en Poetin-adviseur Vladislav Soerkov aan de lijst toegevoegd. Verder wordt onder meer een zeer uitgesproken pro-Kremlinjournalist getroffen door de sancties, evenals twee hooggeplaatste militairen van de Russische vloot bij de Krim.
De Europese Unie scherpt haar sancties aan na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Op de zogenoemde zwarte lijst staan personen die verantwoordelijk worden gehouden voor de Russische agressie in Oekraïne. De 33 personen uit Rusland en de Krim mogen de EU niet meer in en zij kunnen geen aanspraak maken op hun Europese tegoeden. De EU hield donderdag en vrijdag een top over de Krim-crisis.
Meerdere personen zijn al het doelwit van Amerikaanse sancties. De Amerikaanse regering publiceerde donderdag een zwarte lijst van 20 namen en de bank Rossiya. Ook is de weg vrijgemaakt voor sancties tegen complete economische sectoren.
Lees ook:
Thijs Peters: EU-sancties tegen Rusland? Niemand wil pijn lijden
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl